Maca | Surowce
Energia + Witamina B2

Maca

Witalność
Energia + Witamina B2
Dowiedz się więcej
arrow

Maca (Lepidium meyenii) – sproszkowany korzeń bio.


Inkowie – rdzenni mieszkańcy Peru, uznawali korzeń maca za świętą roślinę, które służyło im za pożywienie. 


Maca Bio pochodzi z korzeni rosnących na dużych wysokościach w peruwiańskich Andach. Charakteryzuje się słodkawym i lekko orzechowym smakiem. Proszek jest naturalnie bezglutenowy i odpowiedni dla wegan.



Poznaj korzeń maca

Korzeń maca jest źródłem ryboflawiny (witaminy B2) i składników mineralnych, tj. wapnia, żelaza i magnezu.

Zawarty w nim wapń pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz jest potrzebny do utrzymania zdrowych zębów. Warto natomiast dodać, że żelazo i wapń w maca przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Z kolei magnez i ryboflawina przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Ponadto magnez pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.


Korzeń maca w Twojej diecie

Sproszkowany korzeń maca możesz dosypać do kawy, herbaty i smoothie, czy też posypać nim jogurt, lody lub ulubiony deser , żeby dodać im słodyczy. Spróbuj też dodać macę do płatków, owsianki, a nawet do sałatki.


Tego nie wiedziałaś…

Dzięki swoim właściwościom maca stała się modna w niektórych rejonach Los Angeles. Pija się ją tam jako zamiennik kawy. Swoją popularność maca zyskała w 2001 r. W trakcie zawodów piłkarskich w Południowej Ameryce mało znana peruwiańska drużyna piłkarska pokonała trudnego i doświadczonego przeciwnika. Ponoć ich sekretem był napój z dodatkiem korzenia maca wypijany przed każdą rozgrywką.

arrow
źródło witaminy B2
arrow
źródło wapnia
arrow
źródło żelaza
arrow
źródło magnezu
arrow
odpowiedni dla wegan

Turbo energetyczna MACA MOCHA

Składniki
  • 1 espresso
  • 120 ml ulubionego mleka
  • 2 łyżeczki surowego kakao w proszku Purella
  • 1 łyżeczka maca Purella
  • możesz dodać do smaku: 2 łyżeczki musu kokosowego
  • 1 szczypta cynamonu
  • 2 łyżeczki miodu
Cały przepis

Nasze surowce