Maca (Lepidium meyenii) – sproszkowany korzeń bio.
Inkowie – rdzenni mieszkańcy Peru, uznawali korzeń maca za świętą roślinę, które służyło im za pożywienie.
Maca Bio pochodzi z korzeni rosnących na dużych wysokościach w peruwiańskich Andach. Charakteryzuje się słodkawym i lekko orzechowym smakiem. Proszek jest naturalnie bezglutenowy i odpowiedni dla wegan.
Poznaj korzeń maca
Korzeń maca jest źródłem ryboflawiny (witaminy B2) i składników mineralnych, tj. wapnia, żelaza i magnezu.
Zawarty w nim wapń pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz jest potrzebny do utrzymania zdrowych zębów. Warto natomiast dodać, że żelazo i wapń w maca przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Z kolei magnez i ryboflawina przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Ponadto magnez pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.
Korzeń maca w Twojej diecie
Sproszkowany korzeń maca możesz dosypać do kawy, herbaty i smoothie, czy też posypać nim jogurt, lody lub ulubiony deser , żeby dodać im słodyczy. Spróbuj też dodać macę do płatków, owsianki, a nawet do sałatki.
Tego nie wiedziałaś…
Dzięki swoim właściwościom maca stała się modna w niektórych rejonach Los Angeles. Pija się ją tam jako zamiennik kawy. Swoją popularność maca zyskała w 2001 r. W trakcie zawodów piłkarskich w Południowej Ameryce mało znana peruwiańska drużyna piłkarska pokonała trudnego i doświadczonego przeciwnika. Ponoć ich sekretem był napój z dodatkiem korzenia maca wypijany przed każdą rozgrywką.
Turbo energetyczna MACA MOCHA
- 1 espresso
- 120 ml ulubionego mleka
- 2 łyżeczki surowego kakao w proszku Purella
- 1 łyżeczka maca Purella
- możesz dodać do smaku: 2 łyżeczki musu kokosowego
- 1 szczypta cynamonu
- 2 łyżeczki miodu