Mąka kokosowa
Mąkę kokosową pozyskiwaną z owoców palmy kokosowej (Cocos nucifera) uznaje się alternatywę dla mąki pszennej. Należy do produktów o niskim indeksie glikemicznym (IG), którego wartość przyjmuje się często jako 35.
Mąka kokosowa od Purella pochodzi z ekologicznych upraw na Sri Lance. Produkt jest naturalnie bezglutenowy i odpowiedni dla wegan.
Poznaj mąkę kokosową
Mąka kokosowa od Purella pochodzi z ekologicznych upraw na Sri Lance. Produkt jest naturalnie bezglutenowy i odpowiedni dla wegan. Mąka kokosowa dzięki wysokiej zawartości białka pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej.
Mąka kokosowa w Twojej diecie
Z mąki kokosowej możesz usmażyć nie tylko przepyszne placki smakujące kokosem, ale także możesz zrobić deser bez pieczenia czy upiec chleb. Mąka kokosowa nadaje się również do dań wytrawnych – zagęścisz nią sos lub zupę. Mąka ma niski indeks glikemiczny. Przygotujesz z niej smaczne bezglutenowe wypieki i wytrawne dania.
Tego nie wiedziałaś…
Choć mąka kokosowa swoim wyglądem przypomina mąkę pszenną, smakuje zupełnie inaczej i inaczej zachowuje się podczas pieczenia. Ponieważ nie zawiera glutenu, w niektórych przepisach wymaga dodania dodatkowego białka (z mąką dobrze komponuje się np. białko konopne).







Muffinki z masłem orzechowym
- 2 dojrzałe banany
- 110 g masła orzechowego
- 2 jajka „0”
- 35 g MĄKI KOKOSOWEJ PURELLA
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta SOLI HIMALAJSKIEJ PURELLA
- garść suszonej żurawiny
- foremki do muffinek