Babka płesznik
Babka płesznik (Plantago psyllium) nazywa również babką afrykańską i należy do rodziny babkowatych. Rośnie głównie w północnej Afryce i zachodniej Azji, ale uprawiana jest również w Polsce. Z kolei babka jajowata to roślina charakterystyczna dla rejonów mocno nasłonecznionych i wilgotnych. Rośnie więc w Hiszpanii czy na Wyspach kanaryjskich. Jej uprawy spotkać można również w Indiach, Stanach Zjednoczonych czy Brazylii.
Poznaj babkę płesznik i babkę jajowatą
Babka płesznik i babka jajowata od Purella pochodzą od sprawdzonych dostawców z Polski. Produkt odpowiedni dla wegan, naturalnie bezglutenowy.
Babka płesznik i babka jajowata w Twojej diecie
Mieszanka nasion babki płesznik i babki jajowatej ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Babka jajowata pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi oraz wspiera pasaż jelitowy i prawidłowe funkcjonowanie jelit.
Możesz posypywać mieszanką sałatki, dodawać je do zup czy jogurtów.
Tego nie wiedziałaś…
Po dodaniu płynu ziarenka pęcznieją, zwiększając swoją objętość.
Życiodajny chleb z samych ziaren
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- ¾ szklanki SIEMIENIA LNIANEGO PURELLA
- po 1 szklance nasion słonecznika i mieszanych orzechów
- 5 łyżek BŁONNIKA WITALNEGO
- po 2 łyżki pestek dyni i nasion CHIA PURELLA
- ½ łyżki CUKRU KOKOSOWEGO PURELLA
- ½ łyżeczki SOLI HIMALAJSKIEJ PURELLA
- 2 łyżki oleju roślinnego lub masła klarowanego
- 400 ml wody