Jagody maqui | Surowce
chilijskie owoce

Jagody maqui

Jagody maqui
chilijskie owoce
Dowiedz się więcej
arrow

Jagody maqui

chilijskie owoce

Jagody maqui (Aristotelia chilensis) rosnące w Chile wykorzystywali już Indianie z plemienia Mapucze.


Jagody maqui bio od Purella to produkt pochodzący z organicznych upraw w Chile. Proszek powstaje przez zmielenie wysuszonych owoców zgodnie z dobrymi praktykami produkcyjnymi. Jest odpowiedni dla wegan.


chilijskie owoce

Poznaj jagody maqui

Sproszkowane jagody maqui odznaczają się wysoką zawartością błonnika pokarmowego i tym, że nie zawierają soli. Jagody maqui są źródłem wapnia, który przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi oraz jest potrzebny do utrzymania zdrowych kości i zębów. Ponadto, zarówno magnez jak i wapń zawarte w tych jagodach pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni. Warto wspomnieć o roli obecnej w nich witaminy C, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, pomaga też w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.


Jagody maqui w Twojej diecie

Smaczny jagodowy proszek możesz dodać do koktajlu, soku owocowego, owsianki czy jogurtu. Sproszkowane jagody maqui dobrze komponują się z deserami i wypiekami. Możesz też z nich przygotować napój na bazie roślinnego mleka, wymieszaj je z maślanką lub kefirem.


Tego nie wiedziałaś…

Dzięki swojej intensywnie fioletowej barwie często stosowane są do barwienia potraw.

arrow
źródło witaminy C
arrow
źródło magnezu
arrow
bio
arrow
odpowiednie dla wegan
arrow
źródło wapnia

Koktajl

Składniki
  • 1 łyżka JAGÓD MAQUI
  • 200 ml mleka roślinnego (kokosowe, migdałowe lub z nerkowców)
  • 1 szklanka owoców leśnych (maliny, borówki - mogą być mrożone)
  • 2 garści młodego szpinaku
  • 1 banan
  • 1 łyżka CHIA PURELLA
  • 1 łyżka jagód goji PURELLA do posypania
Cały przepis

Nasze surowce