Komosa ryżowa | Surowce
Błonnik + Białko

Komosa ryżowa

Trawienie
Błonnik + Białko
Dowiedz się więcej
arrow

Komosa ryżowa

Matka wszystkich ziaren

Komosę ryżową nazywaną przez Inków „matką wszystkich ziaren” uprawiano już ponad 5 tys. lat temu. Quinoę uznaje się za tzw. pseudo zboże.


Komosa ryżowa trójkolorowa od Purella pochodzi z ekologicznych upraw w Peru. W jej uprawie nie stosuje się więc środków ochrony roślin. Komosa jest naturalnie bezglutenowa i odpowiednia dla wegan.


Matka wszystkich ziaren

Poznaj komosę ryżową 

Komosa ryżowa zwana quinoa jest źródłem białka, które pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej oraz zdrowych kości. Produkt ten nie zawiera soli i jest także źródłem błonnika pokarmowego. Komosa ryżowa trójkolorowa to doskonała alternatywa dla ryżu czy ziemniaków (tak uwielbianych przez Polaków) jako bezglutenowy zamiennik zbóż zawierających gluten.


Komosa ryżowa w Twojej diecie

Komosa o subtelnym orzechowym smaku pasuje do wielu dań. Możesz jeść ją zamiast kuskusu, ryżu czy kaszy bulgur. Z komosy możesz też przygotować sałatkę z warzywami lub poranną owsiankę. Możesz ją zapiekać, zrobić z niej krem czekoladowy czy upiec ciasteczka. Przed gotowaniem przelej ziarna wodą, żeby wypłukać z nich gorzkie saponiny.


Tego nie wiedziałaś…

NASA zaproponowała, żeby komosę jedli astronauci w trakcie lotów w kosmos.

W Ameryce Północnej quinoę jada się jako zamiennik ryżu. W miastach Ameryki Południowej takich jak Bogota i La Paz komosę się… pija. „Chicha” to tradycyjne andyjskie piwo warzone na bazie kukurydzy i komosy.

arrow
naturalnie bezglutenowa
arrow
źródło białka
arrow
źródło błonnika
arrow
odpowiednie dla wegan
arrow
bio

Proteinowa słatka z komosą ryżową

Składniki
  • 1 duży pieczony burak
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 100 g sera koziego
  • 1 łyżka orzeszków piniowych
  • 2 łyżeczki czarnuszki Purella
  • 40 g komosy ryżowej Purella
  • 1 łyżka oliwy do pieczenia warzyw

Dressing: 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 szczypta soli himalajskiej
  • świeżo mielony pieprz
Cały przepis

Nasze surowce