Aromatyczne i intensywnie czarne nasiona czarnuszki (Nigella sativa) są charakterystyczne dla regionu Środkowego Wschodu.
Czarny kumin, bo tak nazywa się też czarnuszkę, to smaczna przyprawa w kuchni Bliskiego Wschodu i w kuchni indyjskiej.
Czarnuszka Purella pochodzi z terenów Indii, jest odpowiednia dla wegan i naturalnie bezglutenowa.
Poznaj czarnuszkę
Czarnuszka jest źródłem tiaminy czyli witaminy B1, która przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Ponadto, zawarte w niej: witamina C, żelazo oraz cynk pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Dodać również trzeba, że czarnuszka zawiera wysoką zawartość błonnika pokarmowego oraz jest źródłem białka.
Dodaj czarnuszkę do swojej diety
Wystarczy zaledwie szczypta ziaren czarnuszki, żeby potrawa nabrała wyrazistego smaku. Czarny kumin smakuje nieco pikantnie i gorzko. Zanim dodasz go do pieczywa lub dań typu curry, delikatnie podpraż go na patelni.
Czarnuszkę możesz dodawać również do twarogu, smoothie, zup i dań głównych. Ziarna wcześniej wymieszaj jednak z miodem.
Tego nie wiedziałaś…
Z nasion czarnuszki można wytłoczyć olej.
Lekki Twarożek z warzywami
- 200 g białego sera
- 30 ml jogurtu naturalnego
- 1/2 świeżego ogórka
- 1 pomidor malinowy lub 8-10 koktajlowych
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżeczka CZARNUSZKI PURELLA
- 1 łyżka oleju lnianego
- 2 szczypty SOLI HIMALAJSKIEJ PURELLA
- świeżo mielony pieprz