Jagody goji | Surowce
Fosfor + niacyna

Jagody goji

Odporność
Fosfor + niacyna
Dowiedz się więcej
arrow

Jagody goji

BIO

Jagody goji (Lycium barbarum) rosnące na kolcowoju chińskim to roślina obecna w diecie azjatyckiej już od ponad 2 tys. lat. Jagody te pochodzą z Chin, a w Europie można kupić je w postaci suszonych owoców.

Jagody goji bio od Purella pochodzą z Tybetu. 

BIO

Poznaj jagody goji

Jagody goji są źródłem żelaza, które pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz fosforu pomagającego m.in. w utrzymaniu zdrowych kości czy zębów. Warto wspomnieć również o zawartych w jagodach witaminach: ryboflawinie (witaminie B2) oraz niacynie (witamina B3). Ryboflawina pomaga zachować zdrową skórę, pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek oraz stanu błon śluzowych. A wspólną cechą witaminy B2 i B3 jest to, że przyczyniają się one do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

Jagody goji charakteryzują się wysoką zawartość błonnika, niską zawartość tłuszczu oraz są źródłem białka.


Jagody goji w Twojej  diecie

Jedz je wtedy, kiedy masz ochotę coś przekąsić. Jagody możesz dodać zamiast rodzynek do owsianki lub dosypać je do jogurtu. Możesz przyrządzić z ich udziałem również kaszę czy sałatkę. Ale uważaj z ilością. Dzienna porcja dla osoby dorosłej to 12 g. 


Tego nie wiedziałaś…

W regionie północnych Chin, gdzie zbiera się te owoce i codziennie spożywa przez miejscową ludność, żyje 16 razy więcej 100-latków niż w pozostałych częściach kraju.

arrow
wysoka zawartość błonnika
arrow
źródło żelaza
arrow
źródło białka
arrow
odpowiednie dla wegan
arrow
naturalnie bezglutenowe

KASZA JAGLANA Z GOJI

Składniki
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody lub mleka roślinnego (kokosowe, migdałowe lub z nerkowców)
  • 1 łyżka orzechów pekan
  • 1 łyżka orzechów nerkowców
  • 1 łyżka płatków migdałów
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka JAGÓD GOJI PURELLA
  • 1 łyżka miodu
Cały przepis

Nasze surowce