Kruszone kakao | Surowce
Magnez + Błonnik

Kruszone kakao

Magnez + Błonnik
Dowiedz się więcej
arrow

Kruszone kakao

Pokarm bogów

„Pokarm bogów” – tak o kakao mówili niegdyś Inkowie. W kulturze Majów i Azteków ziarna kakao były niezwykle cenne, bowiem stanowiły nawet środek płatniczy.

Kruszone ziarna kakao bio Purella pochodzą z rejonów Peru. Są odpowiednie dla wegan i naturalnie bezglutenowe.


Pokarm bogów

Kruszone ziarno kakao w Twojej diecie

Kruszone ziarna kakao zawierają magnez, który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. A zawarta w nich ryboflawina (witamina B2) pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

Garść pokruszonych kakaowych ziaren to również solidna dawka błonnika pokarmowego. Są bez dodatku cukru, zawierają naturalnie występujące cukry.


Tego nie wiedziałaś…

Ziarna kakao były niegdyś bardzo cenne. Aztekowie używali ich jako pieniędzy. Wtedy kieszeń pełna ziaren kakao była jak dziś portfel pełen pieniędzy. Aztekowie śmiało mogli powiedzieć, że pieniądze rosną na drzewach.


Czekolada, którą znali Majowie smakowała zupełnie inaczej niż dzisiejsze kakaowe przekąski. Majowie sporządzali napój z pokruszonych ziaren kakao i papryczek chili. Przelewali „kakao” z jednego kubka do drugiego tak długo, aż pojawiła się na nim pianka i w takiej formie spożywali.

Lniana owsianko-jaglanka

Składniki
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki płatków jaglanych
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 2 łyżeczki mielonego lnu Purella
  • 1 łyżeczka lucumy Purella
  • 1 łyżeczka nasion chia Purella
  • 1 łyżeczka miechunki Purella
  • 1 łyżeczka kruszonego kakako Purella
  • 1 łyżeczka goji Purella

Cały przepis

Nasze surowce