Moringa | Surowce
BŁONNIK+ BIAŁKO

Moringa

Witalność
BŁONNIK+ BIAŁKO
Dowiedz się więcej
arrow

Moringa (Moringa oleifera) to drzewo określane jako roślina, która nigdy nie umiera. Jest bowiem wyjątkowo odporne na niekorzystne warunki i rośnie nawet na ubogich glebach.


Pochodzi z upraw bio m.in. w Indiach, gdzie stanowi ważne źródło pożywienia.

Poznaj moringę

Moringa zawiera np. miedź, fosfor, niacynę i witaminę C. Miedź pomaga w utrzymaniu prawidłowej pigmentacji włosów oraz skóry. Zawarty w niej fosfor, niacyna i witamina C przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Dodatkowo witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego oraz zwiększa przyswajanie żelaza. Sproszkowane liście moringa zawierają wysoką zawartość błonnika oraz białka, które pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej.


Moringa w Twojej diecie

Moringa pasuje do wielu dań. Możesz dosypać 2 łyżeczki tego proszku do naleśników i placków, żeby uzupełnić je wartościowymi składnikami i nadać im ciekawy zielony kolor. Doskonale komponuje się również z sokami owocowymi i warzywnymi. Możesz także posypać nim sałatkę, pieczone warzywa czy risotto.


Tego nie wiedziałaś…

Moringa nie tylko posiada szerokie zastosowanie kulinarne. Z jej nasion można wytłoczyć olej, a z odpowiednio przygotowanej kory tej rośliny można zrobić nawet linę.

arrow
źródło niacyny
arrow
wysoka zawartość błonnika
arrow
wysoka zawartość białka
arrow
odpowiednia dla wegan
arrow
naturalnie bezglutenowa

Zielony koktajl

Składniki
  • 1 świeży ogórek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • ½ łyżki świeżej kolendry
  • 2 łyżeczki MORINGI PURELLA
  • 2 cm tartego imbiru
  • 1 gruszka (bez pestek i ogryzka)
  • 100 -150 ml wody mineralnej
Cały przepis

Nasze surowce