Chia | Surowce
Błonnik + Omega 3 i 6

Chia

Błonnik + Omega 3 i 6
Dowiedz się więcej
arrow

Nasiona chia (Salvia hispanica), przypominające swoim wyglądem ziarenka maku, dla Azteków i Majów były ważnym składnikiem ich codziennej diety. W języku Majów słowo „chia” znaczyło „siła”.


Nasiona chia bio od Purella pochodzą z organicznych upraw w Ameryce Południowej. Naturalnie bezglutenowe nasiona chia są odpowiednie dla wegan.


Poznaj nasiona chia

Nasiona chia zawierają m.in. magnez, fosfor oraz witaminy z grupy B – tiaminę oraz niacynę. Witaminy te oraz fosfor przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Natomiast magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Te malutkie czarne nasiona to źródło kwasów tłuszczowych omega 3, 6 i 9 oraz białka, które pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej i zdrowych kości. Warto podkreślić, że nasiona chia naturalnie zawierają wysoką zawartość błonnika.


Nasiona chia w Twojej diecie

Chia to doskonały dodatek do sałatek i wytrawnych potraw. Świetnie smakują też z koktajlami i sokami owocowymi. Możesz przygotować z nich pożywną przekąskę. Nasiona nie mają charakterystycznego smaku, dlatego dobrze komponują się z różnymi daniami. Dobrze wchłaniają wodę i tłuszcze. Możesz stosować je np. jako zamiennik jajek.


Tego nie wiedziałaś…

Nasiona chia mają właściwości hydrofilowe. Mogą wchłonąć 12 razy więcej wody niż ważą.

arrow
źródło wapnia
arrow
źródło fosforu
arrow
wysoka zawartość błonnika
arrow
naturalnie bezglutenowe
arrow
odpowiednie dla wegan

Pudding czekoladowy

Składniki
  • 3 łyżki chia PURELLA
  • 2 łyżki SUROWE KAKAO W PROSZKU PURELLA
  • 1 szklanka mleka roślinnego (migdałowego, kokosowego lub z nerkowców)
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka SUROWEGO KRUSZONEGO KAKAO PURELLA
Cały przepis

Nasze surowce