Cukier kokosowy | Surowce
Niski indeks glikemiczny

Cukier kokosowy

Prebiotyk
Niski indeks glikemiczny
Dowiedz się więcej
arrow

Cukier kokosowy

Zdrowszy zamiennik białego cukru

Zamiennik białego cukru . Cukier kokosowy (z palmy Cocos nucifera) pozyskuje się ze słodkiego soku gromadzącego się w palmie kokosowej. 

Wyglądem cukier kokosowy przypomina trzcinowy, ale jego cząsteczki są drobniejsze.


Cukier kokosowy bio od Purella pochodzi z ekologicznych upraw w Indonezji. Jest odpowiedni dla wegan i naturalnie bezglutenowy.


Zdrowszy zamiennik białego cukru

Poznaj cukier kokosowy

Cukier pozyskiwany z palmy kokosowej uznaje się za zamiennik (alternatywę) dla tradycyjnego białego cukru.


Cukier kokosowy w Twojej diecie

Cukier kokosowy jest tak samo kaloryczny jak tradycyjny biały cukier. W nieco mniejszym stopniu podnosi stężenie cukru we krwi, jednak nadal zawiera fruktozę. Dlatego też cukier kokosowy, podobnie jak i biały kryształ, zaleca się spożywać z umiarem.

Cukier kokosowy smakiem przypomina cukier brązowy. Nadaje też przygotowywanym deserom lekko orzechowego koloru.


Tego nie wiedziałaś…

Indeks glikemiczny cukru kokosowego znajduje się w przedziale od 35 do 42 IG (w zależności od producenta), co uznaje się za wartość niską dla tego wskaźnika. Dla porównania – biały cukier ma IG równe 60.

arrow
naturalna alternatywa dla cukru białego
arrow
niski indeks glikemiczny
arrow
naturalnie bezglutenowy
arrow
odpowiedni dla wegan
arrow
bio

Kruche ciasteczka kokosowe

Składniki
  • 120 g mąki pszennej
  • 30 g MĄKI KOKOSOWEJ PURELLA
  • 1 żółtko ekologiczne „0”
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g CUKRU KOKOSOWEGO PURELLA

+

  • 3 łyżki wiórków kokosowych
Cały przepis

Nasze surowce