Cukier kokosowy
Zamiennik białego cukru . Cukier kokosowy (z palmy Cocos nucifera) pozyskuje się ze słodkiego soku gromadzącego się w palmie kokosowej.
Wyglądem cukier kokosowy przypomina trzcinowy, ale jego cząsteczki są drobniejsze.
Cukier kokosowy bio od Purella pochodzi z ekologicznych upraw w Indonezji. Jest odpowiedni dla wegan i naturalnie bezglutenowy.
Poznaj cukier kokosowy
Cukier pozyskiwany z palmy kokosowej uznaje się za zamiennik (alternatywę) dla tradycyjnego białego cukru.
Cukier kokosowy w Twojej diecie
Cukier kokosowy jest tak samo kaloryczny jak tradycyjny biały cukier. W nieco mniejszym stopniu podnosi stężenie cukru we krwi, jednak nadal zawiera fruktozę. Dlatego też cukier kokosowy, podobnie jak i biały kryształ, zaleca się spożywać z umiarem.
Cukier kokosowy smakiem przypomina cukier brązowy. Nadaje też przygotowywanym deserom lekko orzechowego koloru.
Tego nie wiedziałaś…
Indeks glikemiczny cukru kokosowego znajduje się w przedziale od 35 do 42 IG (w zależności od producenta), co uznaje się za wartość niską dla tego wskaźnika. Dla porównania – biały cukier ma IG równe 60.
Kruche ciasteczka kokosowe
- 120 g mąki pszennej
- 30 g MĄKI KOKOSOWEJ PURELLA
- 1 żółtko ekologiczne „0”
- 100 g zimnego masła
- 50 g CUKRU KOKOSOWEGO PURELLA
+
- 3 łyżki wiórków kokosowych