Jagody açai (Euterpe oleracea) przypominające wyglądem winogrona o czekoladowo-jagodowym posmaku od zawsze cenili rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej.
Organiczny proszek z jagód açai pochodzących z lasów deszczowych Amazonii otrzymuje się z soku wyciśniętego z owoców. Są odpowiednie dla wegan i naturalnie bezglutenowe.
Poznaj jagody açai
Jagody açai to ciemnofioletowe kuleczki z amazońskiej rośliny. Są one źródłem błonnika. Zawierają niską zawartość soli, są bez dodatku cukru, zawierają jedynie naturalnie występujące cukry. Zawierają wapń, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych oraz żelazo, które przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Jagody açai w Twojej diecie
Subtelne w smaku sproszkowane jagody açai są doskonałym uzupełnieniem owsianki i koktajlu. Możesz dosypać 1 łyżeczkę do soku owocowego lub warzywnego, a także dodać proszek do ulubionego deseru. Doskonale komponują się z jogurtem, świeżymi i mrożonymi owocami oraz napojem kokosowym i orzechami.
Ze sproszkowanych owoców możesz przygotować też niecodzienną gorącą czekoladę. Do jagód dodaj kakao, mleko, wanilię, cynamon, papryczkę chilli, miód lub syrop z agawy.
Tego nie wiedziałaś…
Açai na tigela (dosłownie: açai w misce) to brazylijska specjalność typowa dla regionu Parà. Na południe od Rio puree z jagód açai wymieszane z bananową pulpą i różnymi sokami owocowymi posypane prażonym musli, świeżymi owocami i polane syropem z guarany serwuje się w barach z sokami.
Acai BOWL JAGODOWA MICHA
- 2 łyżeczki acai Purella
- 2 zamrożone banany
- po 3 łyżki mrożonych malin i jagód
- 1 łyżka pasty orzechowej (np. z orzeszków ziemnych)
- 2 łyżki musu kokosowego
- 200 ml dowolnego mleka
- 1 kiwi
- po 1 łyżce migdałów bez skórki
- po 1 łyżce chia Purella, jagód goji Purella, morwy suszonej Purella, i kruszonego kakao Purella
- 4-5 szt. świeżych truskawek