Dieta ketogeniczna (dieta keto, dieta ketogenna) ma coraz więcej zwolenników.
Początkowo została opracowana w celu leczenia padaczki lekoopornej u dzieci, jednak z czasem badania wykazały, że jej stosowanie przynosi także inne korzyści zdrowotne, m.in.:
• zmniejsza ryzyko powstawania cukrzycy,
• wspomaga walkę z insulinoopornością,
• może być wykorzystywana w terapii schorzeń neurologicznych,
• doprowadza do zmniejszenia masy ciała,
• redukuje uczucie głodu,
• oraz może mieć pozytywny wpływ na zahamowanie procesów nowotworowych.
Na czym polega dieta ketogeniczna?
W skrócie, dieta ketogeniczna polega na ograniczeniu ilości węglowodanów do niezbędnego minimum. Dzięki temu głównym źródłem energii dla organizmu są tłuszcze (a dokładniej ciała ketonowe, które powstają przy procesie rozpadu tłuszczów).
Podstawę codziennego menu powinny stanowić zdrowe tłuszcze – około 70%, w dalszej kolejności białko 20%, a węglowodany maksymalnie 10%.
Przeciwskazania do stosowania diety ketogenicznej
Mimo, że dieta ketogeniczna jest naprawdę skuteczna jeżeli chodzi o utratę kilogramów, może być niebezpieczna. Dlatego, aby uniknąć powikłań podczas jej stosowania, należy skonsultować się wcześniej z dietetykiem oraz wykonać wszystkie podstawowe badania.
Wśród przeciwskazań do stosowania diety keto wymienia się:
• zaburzenia ze strony nerek, wątroby, pracy trzustki,
• cukrzyca (w tym cukrzyca typu 2 leczona insuliną lub lekami doustnymi),
• wrodzone schorzenia metaboliczne,
• ciąża i okres karmienia piersią,
• wysokie nadciśnienie tętnicze.
Co jeść na diecie keto?
Najważniejsza przy wyborze składników diety ketogenicznej jest znajomość zawartości tłuszczów w produktach, a więc ich zgodność ketogeniczna. Składniki powinny mieć jak największą ilość tłuszczu, jednak muszą być to tłuszcze mało przetworzone, głównie nasycone. Jedno i wielonasycone tłuszcze również można wziąć pod uwagę, jednak nie każdy z nich nada się do spożycia. W diecie ketogennej odstawić natomiast należy wszystkie wysoko przetworzone produkty, skrobię, cukry i niezdrowe tłuszcze.
Produkty dozwolone na diecie keto:
• zdrowe tłuszcze (awokado, tłuste ryby, masło, olej kokosowy, oliwa z oliwek, smalec, żółtka jaj, orzechy);
• nieprzetworzone mięso (pierś z kurczaka, pierś z indyka, wątróbka, schab, stek wołowy, boczek);
• ryby i owoce morza (małże, krewetki, tuńczyk, makrela, łosoś, śledź);
• nabiał (twaróg, jogurt grecki, śmietana, niektóre sery, np. ricotta, parmezan, cheddar). W przypadku nabiału należy być ostrożnym, ponieważ niektóre produkty mleczne zawierają znaczną ilość węglowodanów;
• warzywa (brokuł, ogórek, kalafior, bakłażan, cukinia, jarmuż, szpinak, sałata, papryka);
• owoce (jeżyny, truskawki, jagody, maliny);
• produkty kokosowe (pasta, chipsy, olej, wiórki).
Produkty niedozwolone na diecie keto:
• cukry – słodycze, napoje gazowane, słodzone soki;
• ziarna – produkty pszenne, kukurydza, ryż, ciasta, makarony, płatki śniadaniowe;
• skrobia – ziemniaki, banany, płatki owsiane;
• owoce – banany, winogrona, ananas, arbuz, jabłka, pomarańcze;
• produkty light.
Musli KETO od Purella Superfoods
Jest to wyjątkowa mieszanka na bazie orzechów z dodatkiem SUPERFOODS – siemienia lnianego, kruszonych ziaren surowego kakao i czarnuszki. Wyśmienita mieszanka o niskiej zawartości węglowodanów (zaledwie 8,6% w 100 g produktu), będąca źródłem białka oraz bogata w błonnik pokarmowy. Idealna nie tylko do mleka czy jogurtu, ale także jako chrupiący dodatek do sałatki czy warzywnej zupy krem!
Inne artykuły
Newsletter
Bądź z nami na bieżąco. Otrzymuj zniżki i vouchery.
Zasady wysyłania newslettera oraz przetwarzania danych osobowych w związku z wysyłaniem newslettera opisane są w Regulaminie Newslettera.
Administratorem twoich danych osobowych jest Purella Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Warszawie (02-952) przy ul. Wiertniczej 32.
Twoje dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie na potrzeby realizacji zamówienia. Szczegółowe zasady ochrony Twoich danych osobowych, w tym twoje prawa z tym związane, opisane są w Regulaminie.