Mimo że nasz organizm nie może go przyswoić, to nie mógłby bez niego prawidłowo funkcjonować. O tym, jak bardzo jest nam potrzebny przypominamy sobie w sytuacji, gdy dokuczają nam zaparcia lub chcemy zgubić kilka ponad programowych kilogramów. A szkoda, bo powinien być obecnym w naszym menu przez cały czas.
Wbrew pozorom jego działanie i korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu nie ogranicza się tylko do układu pokarmowego. Związek ten:
Chroni przed chorobami układu krążenia
Błonnik wychwytuje i przyśpiesza usuwanie z organizmu tłuszczów. Pomaga pozbyć się z układu pokarmowego kwasów żółciowych, z których w wątrobie powstaje cholesterol. Pomaga obniżyć stężenie tzw. złego cholesterolu (czyli LDL) i zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju miażdżycy oraz innych chorób układu krążenia.
Przyspiesza metabolizm i pomaga w odchudzaniu
W połączeniu z wodą błonnik zwiększa swoją objętość. Dzięki temu wzmacnia i wydłuża uczucie sytości. Więcej błonnika w diecie to doskonały sposób, aby uniknąć podjadania między kolejnymi posiłkami. Dodatkowo produkty, które zawierają dużo błonnika są nisko kaloryczne.
Stabilizuje stężenie glukozy we krwi
Osoby chore na cukrzycę powinny pamiętać o błonniku, ponieważ związek ten opóźniania trawienie węglowodanów. Dlaczego to takie ważne? Glukoza znacznie wolniej przedostaje się do krwiobiegu, co pozwala uniknąć przed gwałtownym wyrzutem insuliny i co za tym idzie napadu głodu.
Zapobiega rozwojowi niektórych nowotworów
Wystarczająca ilość błonnika w co dziennej diecie to najlepszy sposób na uniknięcie choroby nowotworowej. Związek doskonale oczyszcza organizm nie tylko z niestrawionego pokarmu, ale i metali ciężkich czy toksyn, które w wysokim stężeniu mogą być niebezpieczne i sprzyjać tworzeniu się zmian nowotworowych.
Na dokuczliwe zaparcia
Błonnik to najlepszy, o tego w pełni naturalny lek na uporczywe zaparcia. Związek ten w połączeniu z wodą i po dotarciu do układu pokarmowego zmiękcza stolec i zwiększa jego objętość. Dodatkowo poprawia i przyspiesza perystaltykę jelit, a tym samym reguluje wypróżnienia.
Błonnik znajduje się tylko w produktach pochodzenia roślinnego, dlatego warzywa, owoce, pełnoziarniste zboża, strączki, orzechy i nasiona powinny stanowić podstawę naszej diety.
Autor: Dr Hanna Stolińska
Inne artykuły
Newsletter
Bądź z nami na bieżąco. Otrzymuj zniżki i vouchery.
Zasady wysyłania newslettera oraz przetwarzania danych osobowych w związku z wysyłaniem newslettera opisane są w Regulaminie Newslettera.
Administratorem twoich danych osobowych jest Purella Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Warszawie (02-952) przy ul. Wiertniczej 32.
Twoje dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie na potrzeby realizacji zamówienia. Szczegółowe zasady ochrony Twoich danych osobowych, w tym twoje prawa z tym związane, opisane są w Regulaminie.