Składniki
Przepis na pierniczki (składniki):
• 6 łyżek (70 g) oleju kokosowego
• 100 g cukru kokosowego Purella
• 2 średnie jajka
• 2 i 1/4 szklanki (325g) mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną pełnoziarnistą)
• 2 łyżeczki cynamonu
• 1 łyżeczka mielonego imbiru
• 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
• 1/2 łyżeczki mielonych goździków
• 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy Purella
• 1/2 łyżeczki soli himalajskiej Purella
• 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
• 1 łyżeczka surowego kakao Purella
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
Przygotowanie:
Olej kokosowy delikatnie rozpuść w garnku lub mikrofalówce, aby stał się płynny. Dodaj cukier kokosowy, wbij jajka i wymieszaj.
W drugiej misce wymieszaj ze sobą mąkę, wszystkie przyprawy, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
Do mokrych składników dodaj w dwóch partiach składniki suche i wymieszaj, a na koniec zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na pół godziny.
Ciasto wyjmij z lodówki, zagnieć żeby trochę zmiękło i rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm na podsypanym mąka blacie. Wytnij pierniczki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto, które zostanie, ponownie zagnieć w kulę, rozwałkuj i wycinaj kolejne ciastka.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 7-11 min. w zależności od rozmiaru pierniczka. Pierniczki odstaw na kratkę lub deskę do ostygnięcia.
Dekoracje:
Lukier fioletowy:
3 łyżki soku z cytryny
150 g ksylitolu zmielonego na cukier puder w malakserze
1 łyżeczka jagód acai Purella
Do miseczki wlej sok z cytryny przecedzony przez sitko. Dodaj ksylitol i mieszaj, aż cukier się rozpuści i powstanie gładki lukier. Dodaj jagody acai i jeszcze raz wymieszaj.
Lukier czekoladowy:
3 łyżki soku z cytryny
100 cukru kokosowego Purella zmielonego na cukier puder w malakserze
1 łyżeczka surowego kakao Purella
Do miseczki wlej sok z cytryny przecedzony przez sitko. Dodaj zmielony cukier kokosowy i dokładnie wymieszaj. Dodaj kakao i jeszcze raz wymieszaj.
Do posypania pierniczków:
• kruszone kakao Purella
• morwa biała Purella
• miechunka Purella
• jagody goi Purella
Ostudzone pierniczki polewaj wybranym lukrem i posypuj suszonymi owocami lub kruszonym kakao. Pozostaw do wyschnięcia lukru.
Purella superfoods
Newsletter
Bądź z nami na bieżąco. Otrzymuj zniżki i vouchery.
Zasady wysyłania newslettera oraz przetwarzania danych osobowych w związku z wysyłaniem newslettera opisane są w Regulaminie Newslettera.
Administratorem twoich danych osobowych jest Purella Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Warszawie (02-952) przy ul. Wiertniczej 32.
Twoje dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie na potrzeby realizacji zamówienia. Szczegółowe zasady ochrony Twoich danych osobowych, w tym twoje prawa z tym związane, opisane są w Regulaminie.